کارشناس اقتصادی:

ابهام درباره مذاکرات باعث شده نرخ دلار دچار تلاطم و فشار باشد

کارشناس اقتصادی تاکید کرد که قیمت کالا با تورم و انتظارات تورمی افزایش پیدا می‌کند.

ابهام درباره مذاکرات باعث شده نرخ دلار دچار تلاطم و فشار باشد
پیشنهاد ویژه

شاهین شایان آرانی، کارشناس اقتصادی، در گفت‌وگو با منیبان در پاسخ به این سوال چرا با افزایش قیمت ارز قیمت کالاهای اساسی و غیراساسی به سرعت بالا می‌رود اما با کاهش و یا نوسان‌ ارز قیمت‌ کالا تغییر نمی‌کند، گفت: فرض کنید قیمت کالایی ۱۰۰ هزار تومان است، تورم هم ۵۰ درصد، دلار نیز ۹۰ هزار تومان می‌شود انتظار بازار این است که دلار ۹۰ هزار تومان می‌ماند و روی تورم تاثیر می‌گذارد اما وقتی دلار بالا می‌رود در همان لحظه بر روی تورم تاثیر نمی‌گذارد. 

شایان آرانی اضافه کرد: صرفاً به دلار نگاه نکنید به تورم نگاه کنید. قیمت کالا با تورم و انتظارات تورمی هم افزایش پیدا می‌کند. بخشی از افزایش قیمت کالا مبتنی بر تورم واقعی و بخشی هم مبتنی بر تورم انتظاری است. تورم انتظاری اگر پایین نیاید قیمت کالا هم پایین نمی‌آید. بخشی از تورم انتظاری شامل بخش‌های سیاسی، تفاهم‌ها و مذاکرات هسته ای و ...  می‌شود.

این کارشناس بااشاره به اقدامی که دولت باید در این زمینه انجام دهد، تصریح کرد: اینکه دولت می‌خواهد قیمت کالاهایی که بالا می‌رود را کنترل کند یا نه، بستگی به کالا، منابع و ارز دارد. اگر یک کالایی استراتژیک باشد دولت کنترل آن بازار را انجام می‌دهد در غیراین صورت نمی‌تواند اقدامی انجام دهد. اگر دولت تکلیف دارد و مکلف است برای کالایی در قالب سیاست‌ها و دستورات برنامه کنترل داشته باشد، باید منابع آن را هم کنار گذاشته باشد.

او ادامه داد: تورم بسیار بالا و انتظاری به اضافه ابهام درباره مذاکرات باعث شده نرخ دلار دچار تلاطم و فشار باشد که بانک مرکزی هم آن را کنترل می‌کند. دولت برای کالاهای استراتژیک تاجایی که منابع دارد کنترل می‌کند اما اگر منابع نداشته باشد رها می‌کند بنابراین قیمت بالا می‌رود.


ت ت
کدخبر: 276938 تاریخ انتشار
در رسانه های دیگر بخوانید
ارسال نظر

پربیننده‌ترین