تعرفههای گمرکی ترامپ، چطور بر نوسانات بازار ارز دیجیتال اثر میگذارد؟
دونالد ترامپ در دوران کمپین انتخاباتی خود همواره در کنار حمایت از دنیای کریپتوکارنسی از افزایش تعرفهها سخن گفته است. این تعرفهها عمدتاً همسایگان و رقبای اقتصادی ایالات متحده نظیر کانادا و چین را هدف قرار میدهند. تعرفههای گمرکی در ظاهر هیچ ارتباطی با بازار رمزارزها ندارند؛ اما جالب است بدانید که بلافاصله پس از اعلام تعرفههای گمرکی برای کالاهای کانادایی، چینی و مکزیکی، شاهد خروج ناگهانی 2 میلیارد دلار سرمایه از بازار کریپتو بودیم!

حال سوال اینجاست که تاثیر تعرفههای گمرکی ترامپ بر نوسانات بازار ارز دیجیتال واقعاً به چه صورت است؟! به نظر کارشناسان خروج سرمایه از بازار کریپتو همزمان با اعلام تعرفههای گمرکی بسیار بیشتر از ماجرای ورشکستگی صرافی FTX بوده است و همین موضوع بر اهمیت بررسی این تاثیر میافزاید. با ما همراه باشید تا تاثیر تعرفههای گمرکی ترامپ بر نوسانات بازار ارز دیجیتال را دقیقتر مورد بررسی قرار دهیم.
منظور از تعرفههای گمرکی ترامپ چیست؟
بررسی تاثیر تعرفههای گمرکی ترامپ بر نوسانات بازار ارز دیجیتال در گرو آشنایی با ماهیت خود این تعرفههاست. تعرفههای گمرکی در اصل به نوعی مالیات بر واردات بوده که توسط دولتها به منظور حمایت از صنایع داخلی و ایجاد درآمد، اعمال میشود. تعرفههای گمرکی را میتوان نوعی ابزار اقتصادی قدرتمند نیز معرفی کرد که غالباً از آنها برای کنترل تجارت، تأثیر گذاشتن بر بازارهای مالی و حتی به راه انداختن جنگهای اقتصادی استفاده میشود.
به گزارش صرافی کیف پول من، هرچند که هدف از تعرفههای گمرکی محافظت از مشاغل داخلی (با گرانتر کردن کالاهای وارداتی) است؛ اما افراط در آن میتواند به افزایش قیمت کالاهای داخلی و رشد تورم کمک کند. به عنوان مثال قانون تعرفه دینگلی در سال 1897، عوارض واردات را به 52 درصد افزایش داد. این موضوع هرچند موجب تقویت صنعت ایالات متحده شد؛ اما به دلیل بالاتر رفتن قیمت کالاها و خدمات به مصرفکنندگان آسیب رساند.
اگر واقعبین باشیم، تعرفههای گمرکی و تجاری همواره برای رشد جهانی مضر بودهاند. برای اثبات این ماجرا میتوانیم به ماجرای تنش تجاری آمریکا با ژاپن در دهه 1980 بر سر صادرات خودرو اشاره کنیم که به حباب دارایی در ژاپن کمک کرد و در نهایت با ترکیدن این حباب موجب ایجاد دههها رکود اقتصادی شد. در یک کلام، هر زمان که سخن از جنگ تعرفهای به میان میآید، این موضوع به رشد اقتصاد در مقیاس جهانی آسیب میرساند.
تاثیر تعرفههای گمرکی ترامپ بر نوسانات بازار ارز دیجیتال
یکی از سوالات مهم این است که تعرفهها چه تاثیری میتوانند بر کریپتو داشته باشند؟! این روزها خرید ارز دیجیتال به امری عادی تبدیل شده و باید رمزارزها را به عنوان بخش مهمی از اقتصاد جهانی مورد پذیرش قرار دهیم. براساس گزارشهای ارائه شده در Crypto.com تا ژانویه سال 2024 دنیای کریپتوکارنسی توانسته بود بیش از 580 میلیون کاربر را از سراسر جهان به سمت خود جذب کند؛ رقمی که حالا با گذشت 1 سال از این آمار مطمئناً چند برابر نیز شده است.
نکته جالب ماجرا نیز اینجاست که بسیاری از رمزارزها نظیر بیت کوین در ایالات متحده در دسته کالاها طبقهبندی شدهاند و مطمئناً این که چگونه تعرفههای جدید ایالات متحده، میتواند بیت کوین و بازار ارزهای دیجیتال را تحت تاثیر قرار دهد، ارزش بحث کردن را دارد. به نظر جیمز باترفیل، تعرفهها در بازه زمانی کوتاه مدت میتوانند تاثیرات منفی بر روی قیمت بیت کوین برجای بگذارند؛ چراکه بیت کوین برخلاف طلا مستعد نشان دادن واکنش به روندهای اقتصادی و چرخههای نقدینگی است.
به نظر این تحلیلگر، تعرفهها در ابتدا میتوانند سطح تقاضا برای داراییهای ریسکی مثل بیت کوین را کاهش دهند. از طرفی افزایش تورم میتواند موجب گمانهزنیهایی درمورد نرخ بهره بالاتر شود که در نهایت همه چیز به ضرر قیمت بیت کوین خواهد بود؛ چراکه بیت کوین با قیمت سهام نیز همبستگی خوبی را نشان داده است. البته در بازه زمانی طولانی مدت، بیت کوین از سطح همبستگی خود با سهام میکاهد و به رشد خود ادامه میدهد.
با اعلام تعرفههای گمرکی ترامپ روند بازار رمزارزها به چه جهتی حرکت کرد؟
در 4 مارس بود که ترامپ تعرفه گمرکی 25 درصدی بر واردات از مکزیک و کانادا و همچنین تعرفه 20 درصدی برای واردات از چین را اعمال کرد. همزمان با اجرایی شدن این دستور، بازار رمزارزها به تالار خون شباهت پیدا کرد! قیمت بیت کوین با افت 3.7 درصدی مواجه شد و اتریوم نیز در روندی مشابه با کاهش 3.2 درصدی قیمت از 3850 دلار به 3725 دلار سقوط کرد.
از طرفی شاخص ترس و طمع (Fear And Greed Index) برای ارزهای دیجیتال از 55 به 48 سقوط کرد که نشان از افزایش ترس سرمایهگذاران نسبت به فعالیت در بازار رمزارزها داشت. البته این سقوط قیمتها به بازار رمزارزها منحصر نبود و بازار بورس آمریکا پس از اعلام این تعرفهها با شدیدترین سقوط خود در سال مواجه شد. علت این سقوطها به دلیل اقدامات متقابل چین، کانادا و مکزیک بود. به عنوان مثال چین تعرفه 15 درصدی بر گندم، مرغ، ذرت و پنبه و تعرفه 10 درصدی بر سویا، گوشت خوک، گوشت گاو و سایر محصولات کشاورزی اعمال کرد.
نکته جالبتر ماجرا اینکه بعد از توافق ترامپ با کشورهای کانادا و مکزیک بر سر تعویق یک ماهه اجرای تعرفههای گمرکی، سقوط قیمت بیت کوین متوقف شد ولی با اجرایی شدن تعرفههای چین علیه آمریکا این روند مجدداً از سر گرفته شد و قیمت بیت کوین به زیر 96 هزار دلار سقوط کرد.
نظر تحلیلگران درباره تاثیر تعرفههای گمرکی ترامپ بر نوسانات بازار ارز دیجیتال
به نظر دن گریر، یکی از بنیانگذاران برنامههای دیفای، در کوتاه مدت قطعاً شاهد نوسانات در بازار ارز دیجیتال خواهیم بود که تاثیر منفی بر تقاضا و خرید بیت کوین بر جای خواهد گذاشت. او در پاسخ به این سوال که چگونه ممکن است یک جنگ اقتصادی طولانی مدت با تعرفههای تلافیجویانه از کشورهایی مانند کانادا بر تقاضای جهانی بیت کوین تاثیر بگذارد؟ به شرح زیر پاسخ داده است:
«جنگهای اقتصادی اعتماد به سیستمهای مبتنی بر فیات و پولهای فیزیکی را از بین میبرند. اگر چنانچه ارزهای اصلی تحت تاثیر تعرفههای تلافی جویانه متزلزل شوند، در این حالت بیت کوین مطمئناً به قایق نجات تبدیل خواهد شد (بویژه در کشورهایی که شاهد کاهش ارزش پول فیات هستند). در یک کلام، باید انتظار داشت که علاقه به بیت کوین در کشورهایی که ثبات ارز ملی آنها در خطر است، افزایش پیدا کند.»
مایک کیهیل، مدیرعامل شرکت Douro Labs، نیز در در پاسخ به این سوال که اگر تعرفهها منجر به افزایش مداوم قیمتها شود، آیا بیت کوین در طولانی مدت به عنوان یک محافظ در برابر تورم عمل کند؟ به شرح زیر پاسخ داده است:
«در صورتی که تعرفههای گمرکی تورم را تحریک کند (مانند جهش 25 درصدی در قیمت خودرو)، نقش بیت کوین به عنوان پوشش تورم جدیتر خواهد شد. تعرفههای متقابل هرچند موجب ایجاد اصطکاک اقتصادی میشود؛ اما در نهایت این رمزارزها هستند که به عنوان راهحل ظهور میکنند. تعرفههای بیشتر به معنای ایجاد انگیزه بیشتر برای پذیرش استیبل کوینها و توسعه زیرساختهای رمزنگاری برای انجام تراکنشهای فرامرزی خواهد بود؛ چراکه به سیستمهای پرداخت سیاسی متکی نیستند.»
جنگ تعرفههای گمرکی، پلی برای رشد دنیای کریپتو!
مطمئناً سیاستهای تهاجمی ترامپ در حوزه تعرفههای گمرکی، تاثیر مهمی بر پویایی تجارت جهانی بر جای خواهد گذاشت و نوسانات جدیدی را به بازارهای مالی سنتی و نوظهور مثل بازار رمزارزها تزریق میکند. در حال حاضر شاخص ترس و طمع به طور بالقوه در بخش ترس قرار گرفته و این موضوع نشان از بیاعتمادی سرمایهگذاران نسبت به بازار رمزارزهایی دارد که ترامپ حامی اصلی آن به شمار میرود!
با این حال به نظر کارشناسان و تحلیلگران، بیت کوین و بازار رمزارزها در طولانی مدت بدون توجه به جنگ تعرفهای جایگاه خود را در جوامع مختلف تقویت خواهد کرد و به مسیر خود ادامه میدهد. ناگفته نماند که مطالب فوق برداشتی از تحلیلهایی بود که صرافی کیف پول من درباره تاثیر تعرفههای گمرکی ترامپ بر نوسانات بازار ارز دیجیتال منتشر کرده و اگر به دنبال آن هستید که به اخبار روز دنیای کریپتو به همراه تحلیلهای آن دسترسی پیدا کنید، توصیه میکنیم که سری به بلاگ خبری این صرافی به آدرس www.kifpool.me بزنید.