عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور:
خانوادهها برای یک نوبت جراحی چادر میزنند
عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور گفت: مردم برای اینکه خدمات پزشکی دریافت کنند به شهرهای بزرگ میآیند؛ گزارشهای زیادی داشتیم که خانوادهها برای یک نوبت جراحی چادر میزنند.

جواد توکلی، عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور، در گفتگو با منیبان با اشاره به افزایش ظرفیت پزشکان در دولت سیزدهم گفت: وقتی صحبت از پزشکی میشود همه رشتهها را دربر میگیرد. حوزه پزشکی با پرستاری کمی متفاوت است.
او ادامه داد: در مناطق محروم کمبود پزشک داریم و پزشکان مخصوصاً متخصصین در شهرهای بزرگ مانند تهران، مشهد، شیراز و اصفهان متمرکز شدهاند و در مناطق دور افتاده کمتر هستند و آنجا کمبود داریم. مردم برای اینکه خدمات پزشکی دریافت کنند به شهرهای بزرگ میآیند؛ گزارشهای زیادی داشتیم که خانوادهها برای یک نوبت جراحی چادر میزنند.
توکلی بیان کرد: کمبود پزشک وجود دارد اما باید زیرساختها فراهم باشد و نسبت جمعیتی را هم در نظر بگیرند ضمن اینکه باید مشوقهایی برای پرستاری و پزشکی هم باشد. وقتی نیرویی در رشتهای تحصیل میکند باید هم زیرساختهای آموزشی مانند کلاسهای درس و اساتید فراهم باشد و هم به بازار کار آن هم اهمیت داده شود. متاسفانه این موارد کنار هم دیده نمیشود و هر کدام مشکل داشته باشند کار پیش نمیرود.
عضو شورای مرکزی خانه پرستار کشور اظهار کرد: به نظر من در حوزه پرستاری بیشتر کمبود داریم منتها کمبود در حوزه پرستاری مربوط به جذب و نگهداشت است. پرستار ما در دانشکده آموزش می بیند اما وقتی به محیط کار می آید با سختی کار و تعداد بیمار بالا و حقوق و مزایای کم مواجه می شود و همان جا انصراف میدهد یا در همان دوران تحصیل طرح خود را با یادگیری زبان انگلیسی و آلمانی برای مهاجرت آماده میکند.
او اضافه کرد: پزشکان عمومی و رزیدنتها کم و بیش با مشکلات پرستاری شریک هستند اما در حوزه تخصصی فرق میکند. اگر بخواهیم کمبود پزشک متخصص را در اقصی نقاط کشور رفع کنیم باید به زیرساختها و مشوقهای لازم توجه کنیم و باید مشوقها برای کل گروه پزشکی باشد و دریافتیها طبق استانداردها باشد و اختلاف فاحش نباشد.
توکلی درباره عملکرد دولت گفت: دولت تمایل دارد اقداماتی در این زمینه انجام بدهد. باتوجه به اینکه رییس جمهور پزشک هستند تیمی که برای این کار انتخاب کرده در همه جلسات و گفتگوها اعلام کردند که مایل به رفع مشکل هستند و دوست دارند معوقات را به صفر و استانداردها را به حد نصاب برسانند و مشکلات را حل کنند اما در عمل با مشکلات مالی مواجه هستند که باید با توجه به اهمیت و میزان مسائل بهداشتی و درمانی برنامه ریزی مهم و اهم داشته باشند تا به حوزههای مهمتر برسند.
او اضافه کرد: دولت باید از تجربهها و زیرساختهایی که برنامهریزی شده استفاده کند. ببینند اگر کار شدنی است پیگیری کنند اگر نیاز به تغییرات و بازبینی دارد انجام بدهند و از تجربه و دانش متخصصین و کارشناسان حوزه سلامت نه فقط پزشکان بلکه تحصیل شدگان مدیریت و اقتصاد سلامت استفاده کنند تا بتوانند کار را پیش ببرند.
توکلی در پاسخ به این سوال دولت چهاردهم میتواند از مهاجرت پزشکان جلوگیری کند، گفت: مهاجرت پزشکان و پرستاران متفاوت است. مهاجرات پزشکان فقط به کشورهای حوزه خلیج فارس است، در کشورهای اروپایی باید تحصیلات تکمیلی را بگذرانند که مقداری برای شان سخت است. اما همه کشورهای عربی و اروپایی پرستار ایران را پذیرش میکنند و پرستارها زبان یاد میگیرند که از این کشورها پذیرش بگیرند. دولت میتواند انگیزه بدهد و با کارهایی مانند افزایش پایه حقوقی و مشوقهای غیرمادی، جلوی مهاجرت را بگیرد. همچنین برخی نگاههای تبعیض آمیز و نگاه بالا به پایین و بی عدالتی را از بین ببرد که همین امر زمینه کاهش مهاجرت را فراهم میکند.